Home Nieuws Publicaties

Publicaties

Volg ons op LinkedIn

Wilt u op de hoogte blijven van al de laatste publicaties van VP Capital?
Volg dan onze pagina op LinkedIn.

LinkedIn

Podcast Sustainababbels

11 mei 2023

‘ESG alleen is niet genoeg’

Onze directeur Guus van Puijenbroek werd uitgenodigd door Sustainababbels om verschillende onderwerpen te bespreken, zoals ESG & impact, evergreen structuren, subsidies en onze visie als investeerder VP Capital op deze kwesties.

Luister hier naar de volledige Sustainababbels-podcast

Artikel Antea Group

15 december 2022

Het Land van Anna: van textielfabriek naar duurzaam woongebied. "Een transformatie om u tegen te zeggen"

De zuidrand van Goirle ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. De plek waar anderhalve eeuw lang de HaVeP-textielfabriek draaide, transformeert tot een gebied waar wonen, natuur en duurzaamheid hand in hand gaan: het Land van Anna. Precies zoals de familie Van Puijenbroek – eigenaar van het gebied – het voor ogen had.

Lees hier het gehele online artikel van Antea Group

Artikel Investment Officer

13 december 2022

‘Family offices zijn voortrekkers van de duurzaamheidstransitie’

Family offices kunnen in belangrijke mate de duurzame transitie mee trekken, op basis van hun kenmerken en werking.

Lees hier het artikel van Investment Officer

Artikel PYM

31 oktober 2022

"Voor mij zijn bedrijven die geen rekening houden met alle verschillende vormen van rendement - financieel, ecologisch, sociaal - het niet waard om in te investeren"

Guus is een Nederlandse impact investeerder. Hij is directeur van de investeringsmaatschappij van zijn familie - VP Capital - en tevens particulier investeerder. Hij is ook een actief lid van de PYM community en zet zich in om samen met andere family offices de wereld te veranderen.

Lees hier het gehele artikel van PYM

Artikel Fambizz

31 oktober 2022

Familie Van Puijenbroek: met focus op duurzaamheid pioniert family office VP Capital

Bedrijven en family offices kunnen niet meer om het onderwerp ESG en impact heen. Bij VP Capital hebben we dit vanaf 2019 in onze strategie geïntegreerd, maar proberen we ook andere organisaties en family offices te inspireren.

Lees hier het gehele artikel van Fambizz

Artikel Pantarein

26 oktober 2022

"Investeren met een positieve impact wordt steeds meer de norm"

Impact unicorns, true pricing, additionality … Wie zich inleest in impactinvesteren neemt er best een woordenboek bij. Guus van Puijenbroek, directeur van de Belgisch-Nederlandse investeringsmaatschappij VP Capital, geeft zijn visie op dit groeiende fenomeen.

Lees hier het gehele artikel van Pantarein

Artikel Change Inc.

12 oktober 2022

"Zeggen dat je impactvol bent, maar het niet kunnen onderbouwen? Dat kan gewoon niet meer" 

Steeds meer bedrijven willen een positieve bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. Het verklaart de populariteit van duurzaamheidscertificeringen zoals B Corp. Maar met de stijgende populariteit neemt ook de kritiek toe. “Zeggen dat je impactvol bent, maar het niet kunnen onderbouwen? Dat kan gewoon niet meer”, vindt directeur Guus van Puijenbroek van VP Capital.

Lees hier het gehele artikel van Change Inc.

Artikel Soil Heroes

13 september 2022

VP Capital, B Corp family office, investeert samen met boer in het regenereren van landbouw grond

De nood voor een landbouw transitie is hoog, maar deze kunnen we niet van één speler verwachten. Voor succesvolle transities naar regeneratieve landbouw zijn samenwerkingen nodig in de gehele agrarische keten. Een mooi voorbeeld van ketensamenwerking is die tussen VP Capital, VP Landbouw en Soil Heroes.

Lees hier het gehele artikel van Soil Heroes

Artikel De Tijd

21 juli 2022

Directeur family office VP Capital: 'Op lange termijn overleven alleen duurzame bedrijven' 

Ook familiale investeringsholdings ontsnappen niet aan de groeiende aandacht voor duurzaamheid. VP Capital van de familie van Puijenbroek geldt als een vaandeldrager. 'Wij willen onze hele portefeuille verduurzamen. Als dat bij ons historisch textielbedrijf niet lukt, moet het de deur uit.'

Lees hier het gehele artikel van De Tijd

Artikel Susanova

21 juli 2022

VP Capital is een van de eerste Europese family offices met B Corp-status

Wereldwijd zijn meer dan 4000 bedrijven en organisaties met een B Corp-label actief. België telt er 152. En de lijst dikt aan. Een van de nieuwste telgen is de Belgisch-Nederlandse investeringsmaatschappij VP Capital. Zij zijn een van de eerste Europese family offices met dit label. “B Corp heeft ons beleid rond investeren en duurzaamheid verdiept.”

Lees hier het gehele artikel van Susanova

Podcast Sustainalize: Walk the Talk on sustainability

21 juli 2022

VP Capital is een van de eerste Europese family offices met B Corp-status

VP Capital heeft als eerste (familie)investeerder in de Benelux, en als één van de eersten in Europa, een goedgekeurde validatie verkregen van het Science Based Targets initiatief voor haar ambitieuze klimaatdoelstellingen. Sustainalize ondersteunde het bedrijf door de vereisten om te voldoen aan SBT te verduidelijken en de CO2-voetafdruk van hun portefeuille gedeeltelijk te berekenen. Waarom zou je als financial een SBT zetten en waar moet je op letten? Wat zijn de ontwikkelingen in klimaatambities in de financiële sector en wat is de rol van SBTi? Hoe ziet de duurzaamheidsaanpak van VP Capital eruit? Leer er alles over in deze podcast met Mark Schravesande (Projectmanager bij VP Capital), Misha (onze expert op het gebied van klimaatdoelstellingen), en Nick als onze gastheer.

Beluister hier de podcast van Sustainalize

Artikel Duurzaam Ondernemen

24 mei 2022

VP Capital behaalt als een van de eerste family offices in Europa het B Corp label

VP Capital, het family office van de familie van Puijenbroek, is deel geworden van de B Corp community. Sinds 2018 hanteert het family office een duurzaamheidsstrategie waarbij zowel VP Capital als het hele portfolio gescreend worden op duurzame vooruitgang. Naast de B Corp certificering behaalde VP Capital recent ook de validatie van hun Science Based Targets.

Lees hier het gehele artikel van Duurzaam Ondernemen

Inside Podcast Masterminds: Guus van Puijenbroek - Duurzame beleggingstips

28 september 2021

In de Masterminds podcast gaan journalisten van Trends en Inside Beleggen in gesprek met ervaren beleggers, portefeuillebeheerders en analisten over beleggen, bedrijven en de beurs.

In deze aflevering is Guus Van Puijenbroek te gast. Hij is directeur en hoofd voor de investeringsstrategie bij het Belgisch-Nederlandse family office VP Capital. Sinds enkele jaren zet VP Capital heel sterk in op duurzaam beleggen en impactinvesteren. In de podcast vertelt Guus hoe ze duurzaamheid en impact integreren in hun investeringsbeslissingen en wat wij als particuliere beleggers daarvan kunnen leren en overnemen. Daarnaast bespreken we in detail twee beursgenoteerde participaties van VP Capital en de redenen voor hun investering.

Beluister hier de gehele podcast

Artikel NVP (Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen)

22 juli 2021

VP Capital investeert met oog voor mens en planeet 

De roots van de familie Van Puijenbroek liggen in het Belgische Sint-Niklaas. Vijf generaties geleden startte hun betovergrootvader het bedrijf HAVEP (werkkleding) te Goirle in Nederland. Zijn maatschappelijk bewuste visie op ondernemen delen ze nog altijd.
Vandaag zijn ze een investeringsmaatschappij met circa 400 directe en indirecte investeringen in voornamelijk België en Nederland en zijn ze actief in acht verschillende investeringsdomeinen. Ze hebben de drive een positieve impact te maken. Daartoe hanteren ze sinds 2018 een duurzaamheidsstrategie waarbij ze zowel VP Capital als hun hele portfolio screenen op duurzame vooruitgang.

Lees hier het gehele artikel van NVP

Artikel Change Inc. van Rianne Lachmeijer

30 juni 2021

"Investeren in duurzaamheid klinkt goed. Maar hoe meet je of je écht verschil maakt? " - Guus van Puijenbroek

Steeds meer investeerders willen duurzaam beleggen. Maar hoe weet je of jouw investeringen écht verschil maken?  Familie-investeerder VP Capital besloot met hulp van diverse gespecialiseerde partners een eigen meetmethode te ontwikkelen en te rapporteren over de voortgang. Op 9 juni kwam het tweede voortgangsrapport uit waarin de investeerdersfamilie de duurzame ambities aanscherpt.

Lees hier het gehele artikel van Change Inc.

Artikel Susanova van Inès Aoun

9 juni 2021

Investeerdersfamilie Van Puijenbroek scherpt duurzame ambities aan 

VP Capital heeft in zijn tweede Progress Report zijn vooruitgang op het vlak van duurzame investeringen openbaar gemaakt. Tegen 2023 moet onder andere het portfolio van de investeerdersfamilie voor 45 procent uit impactvolle investeringen bestaan. VP Capital heeft zich ook geëngageerd voor de science-based targets.

Lees hier het gehele artikel van Susanova

Artikel Portaal Duurzaam Financieel

9 juni 2021

Investeerdersfamilie Van Puijenbroek scherpt duurzame ambities aan

VP Capital heeft in zijn tweede Progress Report zijn vooruitgang op het vlak van duurzame investeringen openbaar gemaakt. Tegen 2023 moet onder andere het portfolio van de investeerdersfamilie voor 45 procent uit impactvolle investeringen bestaan. VP Capital heeft zich ook geëngageerd voor de science-based targets.

Lees hier het gehele artikel van Portaal Duurzaam Financieel

Imagine Tomorro_ Live

3 juni 2021

Breakout Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bedrijven die een transitie aangaan om hun negatieve effecten te reduceren en meer inzetten op groene producten of faire toeleveringsketens worden vaak beloond met een sterke reputatie en gezonde bedrijfsresultaten. De juiste aanpak van deze delicate materie is van levensbelang.

Artikel Susanova van Inès Aoun

26 mei 2021

“Onze familie wil een hefboom zijn voor duurzame vooruitgang” - Guus van Puijenbroek

Of het nu ondanks of door de pandemie is: de transitie naar een groene economie schakelt een versnelling hoger. Ook in het gedrag van investeerders is een grondige shift aan de gang. Familie-investeerder VP Capital is een van de pioniers van duurzaam investeren in België en Nederland. Directeur Guus van Puijenbroek: “Onze drijfveer is om in élke onderneming waarin we investeren mens en milieu bovenaan de agenda te plaatsen.

Lees hier het gehele artikel van Susanova

Artikel: Trends MoneyTalk van Jef Poortmans

28 januari 2021

'De duurzame omslag zal vooral vanuit het bedrijfsleven komen' - Guus van Puijenbroek

De Belgische familiale investeringsmaatschappij VP Capital zet haar vermogen in voor de duurzaamheidstransitie. Directeur Guus van Puijenbroek is de bezieler van die nieuwe investeringsstrategie. "De duurzame omslag zal vooral vanuit het bedrijfsleven komen."

Lees hier het gehele artikel van Trends MoneyTalk

Artikel Change Inc. van Rianne Lachmeijer

23 december 2020

“Een alternatief voor de biomassa-installatie? Dat zou doodzonde zijn" - Winfried Rooswinkel

Biomassa staat ter discussie. Terwijl politiek Den Haag neigt naar het afschaffen van subsidies en de Sociaal Economische Raad (SER) maant tot voorzichtigheid, blijft ‘laagwaardige’ biomassatoepassing de komende jaren een rol spelen als transitiebrandstof.

Lees hier het gehele artikel van Change Inc.