Land van Anna video’s

Van textielfabriek naar duurzaam woongebied

Land van Anna wordt een unieke Goirlese woonwijk. De plek waar textielfabriek HAVEP ruim anderhalve eeuw draaide, verandert stap voor stap in een groen gebied waar wonen en duurzaamheid hand in hand gaan. Land van Anna wordt volledig energiezuinig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Over verschillende facetten van de woonwijk zijn 4 video's ontwikkeld. 

Bekijk de gehele video's hieronder:

Biomassacentrale

In deze video vertellen Atto Harsta (Transitiestrateeg & Innovateur), Harrie van Puijenbroek (Rentmeester Landgoed Gorp & Roovert) en Guus van Puijenbroek (Directeur VP Capital) over de mogelijke energievoorziening voor het Land van Anna door middel van een biomassacentrale. Winfried Rooswinkel, Manager facilities & projecten VP Capital, vertelt hoe het bij de biomassacentrale technisch te werk gaat.

Helaas is het, door het niet tijdig verkrijgen van een onherroepelijke vergunning, niet meer mogelijk om Land van Anna op de biomassacentrale in Goirle aan te sluiten.

Bron foto: Antea Group

Historie & transformatie

Goirle in het jaar 1865: Hendrik van Puijenbroek richtte de ‘Textielfabrieken H. van Puijenbroek’ op, nu beter bekend onder de naam HAVEP. Daarna volgde ook het ontstaan van het landgoed Gorp & Roovert aan de rand van Goirle en werd daar het landbouwbedrijf VP Landbouw opgericht.
Ruim 155 jaar later is HAVEP verhuisd naar een nieuw duurzaam kantoor aan de Parallelweg in Goirle. Hiermee maken zij de weg vrij voor de realisatie van Land van Anna, een prachtige woonwijk waar de natuur de ruimte krijgt.
Guus van Puijenbroek, Directeur VP Capital, vertelt in deze video meer over de historie en de transformatie die er plaats heeft gevonden voor HAVEP en die nog gaat plaatsvinden voor de realisatie van het Land van Anna.

Landbouwbedrijf VP Landbouw en landgoed Gorp & Roovert

De directe buur van Land van Anna - Gorp en Roovert - is Brabants grootste landgoed in familiebezit en is vrij toegankelijk voor publiek. Voor bewoners van Land van Anna is het straks een heerlijk gebied om doorheen te struinen. De familie Van Puijenbroek maakte het landgoed begin twintigste eeuw geschikt voor bos- en landbouw. Tegenwoordig bestaat het uit maar liefst 370 hectare landbouwgrond en 830 hectare bos en natuur. De landbouwgrond wordt bewerkt door het nabijgelegen landbouwbedrijf VP Landbouw.
In deze video vertelt onder andere Harrie van Puijenbroek, Directeur Gorp & Roovert B.V., meer over het landgoed en het landbouwbedrijf.

Stedenbouwkundige achtergronden & landschapsontwerp

In Land van Anna smelt de historie van de locatie samen met de prachtige groene natuur van Landgoed Gorp en Roovert en het Beekdal van de Nieuwe Leij. Land van Anna bestaat uit drie deelgebieden: Aan de Leij, In de Velden en Rondom de Fabriek. Elk met hun eigen identiteit in zowel landschap, sfeer als architectuur.
Martijn Niehof, programmadirecteur KuiperCompagnons, licht toe hoe het voortraject in zijn werk is gegaan met de verschillende stakeholders om tot het mooie resultaat van Land van Anna te komen.

Onze Sustainable Progress gemeten

We willen met VP Capital bijdragen aan duurzame vooruitgang. Lees hier meer over in ons Progress Report via onderstaande button.

Progress Report