Home Duurzame visie Pijler 1: Commit our capital Capital invested in impact

Capital invested in impact

Algemeen

Impact definiëren is lastig. In de impactwereld is er nog een grote diversiteit aan methodes, aan data en aan definities (impact, outcome, output). Eerst definieerden we impact companies als bedrijven of fondsen die met de intentie van impact maken werden opgestart. Echter zien we dat steeds meer ondernemingen die initieel niet opgestart werden om impact te maken, wel bijdragen aan de solutions voor Key Challenges. Zo vinden we een folie voor daken die energie opwekt iets impactvol, maar de ondernemer zelf wordt niet door maatschappelijke vooruitgang gedreven. Die wordt gedreven door de blijdschap van een nieuwe technische uitvinding. Als hij deze uitvinding gedaan had vanuit de intentie om carbon te reduceren zouden we het als impact beschouwen en anders niet. Daar ontstaat een dilemma in de definitie. We definiëren impact zelf steeds meer als “bijdragen aan oplossingen voor Key Challenges”.

We nemen voor deze KPI dan ook niet alleen fondsen mee die zichzelf impactfondsen noemen, maar ook bedrijven en fondsen die op de impactladder een score van 4 of 5 behaalden. Van onze impactfondsen volgen wij een aantal impact metrics op, waarover zij zelf rapporteren.

De gegevens die we gebruiken halen we uit impact rapporten op het moment dat ons Progress report wordt opgemaakt. Dat betekent dat de vermelde gegevens meestal van 2020 zijn maar soms van 2019. Heel wat impact rapporten ontvangen we pas heel laat in het jaar.

Close-up Innovatie

Ons doel is om minstens 5% van ons vermogen te investeren in innovatie. Onze score op innovatie ging van 3,74% in 2019 naar 4,75% in 2020. Innovaties worden gedefinieerd als bedrijven of fondsen die werken aan (nog verder te ontwikkelen) technologie of ideeën. Meestal zitten ze nog in de start-up fase en hebben de (onderliggende) bedrijven nog een negatieve ebitda. Wie zien bij innovaties vaak de kiemen van business en solutions voor morgen. Voorbeelden van innovaties waar we vandaag de dag direct in investeren zijn: Accyss, Vibers en Aquaporin. Voorbeelden van innovaties waar we indirect in investeren zijn: Mosameat, Zipline, Protix en Northvolt.
In het Progress Report 2021 zullen we Innovatie verder toelichten.

Onze Sustainable Progress gemeten

We willen met VP Capital bijdragen aan duurzame vooruitgang. We screenen onze gehele investeringsportefeuille op bovenstaande KPI. Lees vanaf juni 2021 hier meer over in ons Progress Report via onderstaande button.

Progress Report